Máta peprná
Popis: Vytrvalá bylina dorůstající do výšky 30 až 50 cm s dřevnatým oddenkem. Lodyha je větvená, přímá, čtyřhranná, chlupatá.řapíkaté, křižmostojné listy jsou vějčitě kopinaté, ostře pilovité, špičaté a olysalé. Květy sestavené do lichopřeslenů, nahloučených na konci stonků, mají nálevkovitou, čtyřcípou bledě nachovou korunu. Plody zpravidla nevytváří a rozmnožuje se vegetativně. Celá rostlina bývá fialově naběhlá. Máta peprná je kříženec máty vodní a klasnaté, známý pouze z kultur.
Použití: Máta peprná má v léčitelství široké uplatnění, obsahuje silice (0,5–4%, bežně 0,8–1,2 %, mentofuran, menton, mentol), flavonoidy, třísloviny, organické kyseliny a triterpeny. Droga se vnitřně užívá při poruchách trávícího traktu (nadýmání, křeče, koliky), povzbuzuje chuť k jídlu, ovlivňuje tvorbu a vylučování žluče, utlumuje bolesti hlavy, migrénu, příznivě působí při léčbě horních cesty dýchacích. Snižuje krevní tlak.