Proč užívat rakytník?

Rakytník řešetlákový (VS Rychleby s.r.o.)Rakytník řešetlákový je keř, který obsahuje velké, sladkokyselé plody, které dozrávají koncem září až začátkem října. Jedná se přitom o velmi užitečnou rostlinu, která obsahuje mnohem vyšší množství vitamínu C, než citrusy a dále pak i vitamíny B, A, D, E, kyselinu listovou a mastné kyseliny. Díky kůře, která obsahuje hippophein, který se v těle mění na amin serotonin, tak pomáhá bojovat i proti únavě, stresu a nejrůznějším nemocem.

Rakytník je oblíbený především díky svým zdravotním přínosům. Zde jsou hlavní důvody, proč byste měli zvážit jeho užívání:

  1. Vysoký obsah vitamínu C: Rakytník je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínu C, což podporuje imunitní systém, zlepšuje obranyschopnost těla proti infekcím a podporuje hojení ran.
  2. Antioxidanty: Obsahuje flavonoidy, karotenoidy a další antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály, což může přispívat k prevenci různých nemocí, včetně rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění.
  3. Podpora trávení: Rakytníkový olej může podporovat zdraví trávicího systému, zmírňovat záněty sliznice žaludku a střev a podporovat hojení žaludečních vředů.
  4. Zdraví pokožky: Rakytník je známý svými regeneračními účinky na pokožku. Pomáhá při léčbě popálenin, řezných ran, akné a jiných kožních problémů díky svým protizánětlivým a hojivým vlastnostem.
  5. Zdraví srdce: Pravidelné užívání rakytníku může pomoci snižovat hladinu cholesterolu, regulovat krevní tlak a zlepšovat celkový stav kardiovaskulárního systému.
  6. Bohatý na vitamíny a minerály: Kromě vitamínu C je rakytník také dobrým zdrojem vitamínů A, E, K a skupiny B, stejně jako minerálů jako je železo, hořčík a vápník, což přispívá k celkovému zdraví a vitalitě.
  7. Podpora metabolismu: Rakytník může podporovat metabolismus, což může pomoci při regulaci hmotnosti a zvýšení energie.

Užívání rakytníku může být tedy přínosné pro celkové zdraví a prevenci různých onemocnění. Je však dobré konzultovat jeho užívání s lékařem, zejména pokud užíváte jiné léky nebo máte specifické zdravotní potíže.Rakytník se používá jako prevence proti virózám a dalším infekčním onemocněním. Pozitivně ovlivňuje činnost jater, plic a trávicí soustavy, zároveň působí i detoxikačně.

Léčivá je prakticky celá rostlina a používá se v různých formách. Olej můžeme podávat 3 - 4 denně po kávových lžičkách. Plody můžeme usušit, rozemlít a podávat formou prášku. Můžeme však připravit i formou čaje, který pijeme ráno a večer. Rakytník řešetlákový můžeme přidat i do medu a tím pak sladit čaj.

Vhodnou formou je i konzumace rakytníkového sirupu.

V našem e-shopu si můžete objednat ‚“Bylinnou směs lípy a rakytníku“ na přípravu bylinného čaje. Přímo na prodejně pak lze objednat „mraženou rakytníkovou šťávu“ lisovanou z čerstvých plodů.

http://eshop.vsrychleby.cz/-4